Annonse for Oberammergau, Praha & Tsjekkia

Turteam: Jan Arild Holbek og Jan Magne Linnsund

Pasjonsspillet i Oberammergau skulle arrangeres i 2020 for 42. gang. Men da Covid-19 satte en stopper for reiseliv og arrangementer av denne typen, ble spillet utsatt til 2022. Pasjonsspillets historie startet med trettiårskrigen (1618-1648) som tilsynelatende var en religionskrig mellom protestantiske og katolske land, men i realiteten en rivalisering mellom Tyskland og Frankrike. Krigen førte til uår, hungersnød og epidemier. Befolkningen i store deler av de tysktalende smårikene ble bortimot halvert. Da byllepesten kom til Oberammergau tidlig i 1634, brøt panikken ut. Innbyggerne gav et løfte til Gud: Dersom landsbyen slapp unna pesten, skulle de fremføre et påskespill hvert tiende år. Historien forteller at pesten brått snudde. Bare to liv gikk tapt og de som var syke ble friske igjen. Innbyggerne holdt løftet sitt. Allerede samme år ble pasjonsspillet satt opp utenfor landsbykirken. Siden har det vært spilt 41 ganger. Over to tusen skuespillere, sangere, musikere og teknikere er i sving. Det er et krav at de skal være født og oppvokst i Oberammergau, eller ha bodd der i minst 20 år. Alt forberedes grundig, fra skuespillernes hår- og skjeggvekst til regi og sceniske løsninger. 14. mai 2022 åpnes sesongen. Oberammergau ønsker velkommen til fest, farger og folkeliv, men først og fremst til møtet med kristendommens sentrale fortelling, i en gedigen scenisk versjon.

Vårt mål for denne reisen er Oberammergau og pasjonsspillet der, men byen er også et spennende sted å besøke, ikke minst på grunn av kunsthåndverk, treskjæring og tradisjonen med fasademaling på husene med motiver fra eventyr og folklore. Det må også nevnes at nazistene påvirket og brukte pasjonsspillet i Oberammergau i sin kampanje mot jødene. Dette aspektet skapte betydelige problemer for Oberammergau som i etterkrigstiden har markert tydelig og gjentatt motstand mot nasjonalsosialistenes antijødiske misbruk av pasjonsspillet.

Jan Arild Holbek og Jan Magne Linnsund er reiseledere og fordeler roller og ansvar under reisen for at deltagerne skal få en best mulig reiseopplevelse. De gleder seg til å legge til rette for store opplevelser i Tsjekkia og Tyskland. Jan Magne har spesielt godt kjennskap til Tsjekkia og Praha etter ti besøk i landet.


Dag 1: Søndag 28. august 2022
Fra Oslo til Praha

Vi flyr fra Gardermoen med kurs for Praha. På flyplassen venter bussen som tar oss inn til hotellet. Vi sjekker inn på sentralt beliggende Hotel Courtyard by Mariott og får litt tid før vi samles til felles middag.

Dag 2: Mandag 29. august 2022
Hele dagen i Praha

Praha er utvilsomt en av de vakreste byene i Europa med en flott beliggenhet ved elva Vltava (tysk: Moldau). Byen er breddfull av historie og kultur. Her var Jan Hus i aktivitet som reformator og forløper for Martin Luther, før han ble brent på bålet som kjetter i 1415. Det er et eget jødisk kvarter som er verd å besøke og Tycho Brahe, den kjente danske astronomen fra 1500-tallet, arbeidet her som keiserlig hoffastronom og ligger begravet i Tyn-katedralen. Det blir guidet rundtur i byen, vi spaserer over den kjente Karlsbroen, besøker det jødiske kvarter og slottet som troner på en høyde over byen. Dagens lunsj blir om bord på en elvebåt som tar oss med på et minicruise med levende musikk på Vltava hvor vi får se byen og slottet fra elven. Kveldens middag er ikke inkludert, men reiselederne legger til rette for de som vil spise samlet på en av byens restauranter.

Dag 3: Tirsdag 30. august 2022
Dagstur til Kutna Hora

I dag skal vi kjøre halvannen time mot øst til byen Kutna Hora som står på Unesco sin verdensarv-liste. Kutna Hora er et populært turiststed og kjent for bl.a. sine sølvgruver og Sedlec Ossuary (benkirken i Sedlec). Byen skriver sin historie tilbake til 1142 og i middelalderen gjorde byen flere forsøk på å overgå Praha, både når det gjaldt prakt, rikdom og makt på grunn av sølvforekomstene. Kutna Hora har i dag i overkant av 20 000 innbyggere, er pittoresk, innbydende og koselig å besøke. Sedlec-ossuariet er et lite romersk-katolsk kapell på kirkegården til Allehelgensgravkirken i forstaden Sedlec. Det fortelles at en abbed ved det lokale klosteret en gang på 1200-tallet hadde med seg jord fra et besøk på Golgata og strødde den på kirkegården. Det ble derfor et ekstra hellig gravsted hvor «alle» ville begrave sine døde. Gjennom århundrene hopet det seg opp med ben, og i 1870 bestemte man seg for å rydde opp i benhaugene fra ca 40 000 skjeletter, og endte opp med en forholdsvis makaber, men dog severdig, utsmykning av kapellet. Det blir lunsj underveis, og vi regner med å være tilbake i Praha slik at vi får litt fritid der før dagen er slutt.

Dag 4: Onsdag 31. august 2022
Til konsentrasjonsleiren i Terezín og videre til Karlovy Vary

Etter frokost skal vi i dag til konsentrasjonsleiren Terezín (Theresienstadt på tysk). Etter å ha besøkt det jødiske kvarter i Praha for to dager siden, vil besøket i konsentrasjonsleiren gi et annerledes og utfyllende perspektiv om jødenes tragiske historie. Byen var opprinnelig en festning bygget av Habsburgdynastiet sent på 1700-tallet og oppkalt etter keiserinnen Maria Teresia. Tyskerne overtok kontrollen der i 1940 og brukte byen og militæranlegget som en transittleir for jøder som i det aller vesentligste ble sendt videre til Auschwitz. Vi spiser lunsj underveis og reiser videre til byen Karlovy Vary, kjent for sine bad, varme kilder med «helbredende vann» samt noen av de fineste krystallfabrikkene i Tsjekkia. Vi sjekker inn på vårt hotell, Spa Resort Sanssouci. Kveldens middag er ikke inkludert, men reiselederne gir råd om aktuelle restauranter og organiserer et felles sted hvor de som har lyst kan bli med.

Dag 5: Torsdag 1. september 2022
Karlovy Vary og videre til München

Karlovy Vary er Tsjekkias nest mest besøkte turistby etter Praha. Aktivitetene i formiddag koordineres av reiselederne og betales av deltagerne på stedet, ut fra hva man har lyst til å bli med på. Man kan enten se seg om i området, gå på hotellets spa-avdeling, prøve et av de varme offentlige badene eller bli med på et besøk til en krystallfabrikk. Det blir også tid til å spise lunsj på egenhånd, før vi om ettermiddagen setter kursen mot Tyskland og München, cirka tre og en halv times kjøretur unna. München er Bayerns hovedstad og med sine omkring fire millioner innbyggere er det bare Berlin og Hamburg som er større i Tyskland. München har omfattende industri og er et av de viktigste teknologiske sentrene i Europa. Vi sjekker inn på Mercure Hotel München Messe og samles rundt middagsbordene etter nok en dag med flotte opplevelser.

Dag 6: Fredag 2. september 2022
Pasjonsspillet i Oberammergau

I dag skal vi til idylliske Oberammergau ved foten av Alpene. Vi er fortsatt i delstaten Bayern hvor München er hovedstad. Bayern var i flere hundre år eget kongerike, men inngikk som en forbundsstat i Tyskland i 1871. Oberammergau er en by og kommune med cirka 5500 innbyggere, som ligger i Ammertal ved floden Ammer (Amper). Derav navnet Oberammergau, – det finnes også et Unterammergau! Pasjonsspillet begynner klokken 13:30, og vi er ute i god tid så vi rekker å kjøpe oss litt lunsj før vi samles ved teateret. Så er det bare å glede seg til en stor opplevelse. Ord kan vanskelig beskrive hvordan det oppleves å overvære det gedigne pasjonsspillet i Oberammergau. Det er en tre timers pause midt i spillet. Denne benytter vi til å spise middag og slappe litt av. Så er vi tilbake i amfiet, som har plass til 4500 mennesker, for å se siste delen av pasjonsspillet. Det forventes å slutte klokken 21:30 og vi reiser til Alphotel Ettal hvor vi skal overnatte (ca 8-10 minutters kjøring sør for Oberammergau).

Dag 7: Lørdag 3. september 2022
Hjemreise til Norge

Når dette programmet skrives, vet vi ennå ikke når flyet går fra München. Vi planlegger dagens program avhengig av tidspunkt for avreise til flyplassen. Hvis det blir tid legger vi til rette for et besøk i det kjente Ettal Kloster som ligger en kilometer fra hotellet vårt. Vi regner med at flyet vil gå om ettermiddagen slik at vi er tilbake i Norge forholdsvis tidlig om kvelden. Alle påmeldte vil selvsagt få informasjon om flytider når dette er på plass.


Turpris fra kr 24.400 ,- per person i dobbeltrom
Enkeltromstillegg: kr 3.980 ,-
Tillegg for enkeltrom under hele oppholdet.

Turprisen inkluderer:
• Flyreise Gardermoen - München - Gardermoen
• Del i dobbeltrom på gode hoteller i turistklasse
• Rundreise med utflukter og inngangsbilletter som oppgitt i dagsprogrammet
• Måltider bestående av daglig frokost + 3 middager og 3 lunsjer
• Pasjonsspillet i Oberammergau med setekategori 1
• Norske reiseledere på hele rundturen

Prisen inkluderer ikke:
• Drikke til inkluderte måltider
• Reise- og avbestillingsforsikring
• Tips til lokale guider og sjåfører (beregnet til ca kr 450,- pr. pers)


NB! Spesielle vilkår gjelder for turer til Oberammergau:
Pasjonsspillet i Oberammergau organiseres av en egen organisasjon i Oberammergau kommune. Denne har monopol på hotellsenger i nærområdet, billetter til pasjonsspillet og middagsservering i pausen. Strenge regler for depositum og tidlige betalingsfrister gjør at det gjelder egne regler for våre turer til pasjonsspillet i Oberammergau 2022.

Ved bestilling faktureres et depositum på kr 5 000,- med forfall på 10 dager.
Restbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise.

Turprisene til Oberammergau er foreløpige inntil flyseter kan bestilles og bekreftes ca. 11 måneder før avreise. Vi må derfor ta forbehold om at oppgitt pris, kan endres før endelig fakturering. De pågående problemer rundt Covid-19, gjør det også komplisert å sette endelig pris før sommeren 2021.

For turer som inkluderer pasjonsspillet i Oberammergau gjelder følgende avbestillingsregler:
Avbestilling frem til 14. oktober 2021 vil medføre et gebyr på kr 1 500,-
Avbestilling fra 15. oktober til 66 dager før avreise medfører tapt depositum på kr 5 000,-
Avbestilling fra 65 dager før og frem til avreise medfører 100 % betaling av reisen.

Vi anbefaler alle å tegne reise- og avbestillingsforsikring hos sitt forsikringsselskap før turen bestilles, slik at man er forsikret mot økonomisk tap dersom turen må avbestilles grunnet sykdom. Dersom Covid-19 situasjonen, mot formodning, skulle vedvare til sommeren 2022 og reisen ikke kan gjennomføres, refunderer The Vibe alle innbetalte beløp.