Annonse for Vandring til Santiago de Compostela

Reiseledere: Anne-Lise Økland og Jon Espeland

Bli med oss på pilegrimsleden til Santiago de Compostela med flotte vandringer og store opplevelser. Vi flyr til Bilbao og får med oss det berømte Guggenheim-museet der. Herfra slår vi følge med millioner av pilegrimer som gjennom tusen år har vandret langs Camino Jacobeo på veg til St. Jakobs grav i den mektige katedralen i Nord-Spania. 

Vi følger kirkehistoriske og kulturelle spor, har tid til ettertanke, naturopplevelser og refleksjoner underveis. Vi inviterer til en vandring på mange plan med perspektiver og horisonter bakover, framover og oppover! Og lurer du på spørsmål om helse, kondisjon, vanskelighetsgrad på vandringene, klima etc., så se avsnitt nederst på denne siden.


Dag 1: Torsdag 7. mars 2024

Utreisedag - fly til Bilbao

Turen går med KLM fra Gardermoen kl 09:20*, via Amsterdam, med ankomst Bilbao, hovedstaden i Baskerland, kl 16:30. På flyplassen venter bussen som tar oss inn til Hotel Silken Indautxu som ligger i Bilbao sentrum, sør for elven Nervión. Det er ikke middag inkludert i kveld, men reiselederne legger til rette for å spise på hotellet eller en av flere restauranter i nærheten. Vi legger vinn på at ingen skal føle seg alene på turen. Til alle måltider som ikke er inkludert, inviterer reiselederne de som har lyst til å gå ut å spise sammen. Vi går til ro og ser fram til morgendagen med bytur og besøk på Guggenheim Museum.

* Flytidene kan endres fram mot avreise. Endelig informasjon om flytider sendes ut nærmere avreise. Om du/dere ønsker tilbud på tilslutning fra andre byer i Norge som KLM flyr på, så oppgi dette under «Kommentarer» i påmeldingsskjemaet.


Dag 2: Fredag 8. mars 2024
Bilbao med Guggenheim Museum

Bilbao er en vakker by, velstelt og pen med vakre parkanlegg. Elven Nervión renner som en livsåre gjennom byen og promenaden langs elvebredden danner et naturlig treffpunkt for folk som er på bytur. Det spektakulære Guggenheim Museum har også funnet seg en plass like ved elven, og viser fram sin futuristiske arkitektur i fullt monn og fra alle vinkler. Vi skal bli kjent med Bilbao både til fots og fra bussen, og vi skal selvsagt besøke Guggenheim Museum. Store deler av museet brukes til midlertidige utstillinger, så vi kan ikke pr. i dag si hva vi vil få se. Men det er alltid stor kunst og flotte utstillinger. Den karakteristiske bygningen ble innviet i 1997 og er tegnet av den amerikanske arkitekten Frank Owen Gehry. Bygningen er i stor grad dekket av titan. Men også glass, ulike steintyper samt vann utgjør viktige elementer i anlegget. Det blir felles lunsj før turen går sørover til byen Burgos Her blir det overnatting på Hotel NH Collection Palacio de Burgos, og reiselederne legger også i kveld til rette for middag enten på egenhånd eller om man ønsker å gå samlet.


Dag 3: Lørdag 9. mars 2024
Katedralbesøk i Burgos, vandring til Castrojeriz og buss til Leon

Burgos er en av de største byene i regionen Castilla y León, og en viktig by både i den spanske historien og på pilegrimsleden til Santiago. Vi besøker den mektige katedralen hvor byens store helt «El Cid» ligger gravlagt. Deretter kjører vi en halvtime til landsbyen Hornillos del Camino for å vandre til Castrojeriz i åpent og rolig terreng, og med mulighet til å bruke buss på deler av turen. Vi har følgebuss hele veien og legger alltid til rette for individuelt å kunne korte ned på vandringene . Det er aldri noe stress underveis. Noen går fortere, andre senere. De første venter tålmodig og i god pilegrimsånd på de siste, og så finnes ikke lenger først og sist! Etter en god hvil på Hostal-Restaurante IACOBOS i Castrojeriz går vi om bord i bussen for å reise til Leon, som ligger halvannen times busstur enda lenger vest. Her sjekker vi inn på Hotel AC León San Antonio og har felles middag om kvelden. Vandringen i dag er på ca. 20 km.


Dag 4: Søndag 10. mars 2024
Besøk i Leon og vandring til Astorga

León betyr løve på spansk. Men her kommer navnet fra forkortelsen av «Legión», ettersom byen skriver seg tilbake til en romersk legion som var stasjonert her og la grunnlaget for byen. Vi starter dagen med å bli litt kjent i León og se en av de vakreste gotiske kirkene i Spania. Glassmaleriene her kan ta pusten fra enhver! Herfra kjører vi ca. 30 minutter til Hospital de Òrbigo for å vandre til Astorga. Etappen er omkring 17 km. Når vi kommer over åskammen like øst for byen og ser over dalen til Astorga på høyden der framme, ser vi nok en middelalderby by innrammet i vakkert landskap. Den kjente arkitekten bak Sagrada Familia i Barcelona, Antoni Gaudí, har tegnet karakteristiske bygninger både i León og Astorga. Palacio de Gaudí som ble bygd for biskopen i Astorga, ble til slutt for belastende for biskopen å flytte inn i. Han kunne ikke bo så luksuriøst - og huset ble i stedet museum og landemerke. Vi sjekker inn på Hotel Via de la Plata og reiselederne foreslår restaurant og legger til rette for middag for de som ønsker å gå ut sammen.


Dag 5: Mandag 11. mars 2024
Vandring til Cruz de Ferro, videre til Molinaseco og buss til Lugo

Etter frokost går turen til Foncebadón for å vandre til Cruz de Ferro og videre til Molinaseca. Dette er en etappe på ca 19 km i vakkert terreng med vid utsikt. I dag kommer vi opp på turens høyeste punkt. Vi starter vandringen på ca 1500 m.o.h. Ved Cruz de Ferro er det en stor steinhaug hvor pilegrimene legger fra seg en stein dehar båret med seg som et symbol på å legge av seg sine byrder. Vandringen ender opp på va 600 meter i Molinaseca. Herfra går turen til byen Lugo. Etter en kjøretur på knappe to timer ankommer vi Lugo i provinsen Galicia. Vi skal bo på Gran Hotel Lugo like utenfor bymuren som romerne bygde på 200-tallet. Vi sjekker inn og anbefaler å ta kveldens middag på hotellet.


Dag 6: Tirsdag 12. mars 2024
Vandring fra Sarria til Portomarin

I dag starter vi med en halvtimes busstur til Sarria hvor dagens etappe begynner. Vi skal vandre til Portomarin og de som velger å gå hele veien, vil tilbakelegge 21,5 km. Men også i dag legger vi til rette for individuell tilpasning i samarbeid med bussjåføren. Sarria er ligger drøyt 100 km fra Santiago de Compostela og pilegrimer som skal kvalifisere til pilegrimsdiplom starter som regel vandringen herifra. Kravet for diplomet er at man kan dokumentere å ha vandret minst de siste 100 km sammenhengende. Vi får også utdelt et sertifikat hvor vi kan få stempler underveis, men vi kvalifiserer ikke for pilegrimsdiplomet. Fra Portomarin er det en halvtime tilbake til hotellet i Lugo og kveldens middag er inkludert på en trivelig restaurant like ved den gamle bymuren, – hvor den som har lyst kan vandre på toppen helt rundt!


Dag 7: Onsdag 13. mars 2024
Vandring inn til katedralen i Santiago de Compostela

På denne siste vandringsdagen har vi to mindre etapper, fra Palas de Rei til Madanela og fra Monte de Gozo og inn til katedralen i Santiago de Compostela. Den første etappen tar oss gjennom litt av galiciske kulturlandskapet, mens den andre etappen går fra «Fægringsbakken», hvor vi ser pilegrimsmålet og katedralen. I Santiago bor vi sentralt i gamlebyen på Hotel Monumento San Francisco, bare fem minutters gange fra katedralen. Det gir stor merverdi å bo så sentralt i Santiago de Compostela! Dagens etapper er til sammen omkring 14 km. Vi ankommer Santiago de Compostela om ettermiddagen, og får litt tid i byen før vi er med på en messe i katedralen om kvelden og avslutter deretter dagen med felles avskjedsmiddag på hotellet.


Dag 8: Torsdag 14. mars 2024
Hjemreise fra Porto i Portugal

Den nærmeste internasjonale flyplassen til Santiago de Compostela ligger i Portugal, like nord for byen Porto. Dit er det 2,5 timers kjøretur og vi må være framme i god tid før vår flyavgang med KLM kl. 16:10. På veien legger vi til rette for en lunsjpause i Vila do Condo hvor vi kan få kjøpt oss litt å spise. Turen går via Amsterdam med forventet ankomst til Gardermoen kl. 22:20.*

* Flytidene kan endres fram mot avreise. Endelig informasjon om flytider sendes ut nærmere avreise. Om du/dere ønsker tilbud på tilslutning fra andre byer i Norge som KLM flyr på, så oppgi dette under «Kommentarer» i påmeldingsskjemaet.


Turpris fra kr 19.980,- pr. person i dobbeltrom

Enkeltromstillegg: kr 5.690 ,-
Tillegg for enkeltrom under hele oppholdet.

Teknisk arrangør: The Vibe

Turpris inkluderer:
• Flyreisen Oslo - Bilbao med retur fra Porto
• I flyprisen inkl. 8 kg håndbagasje og 1 koffert à 23kg innsjekket bagasje
• Hele rundreisen med alle utflukter etter programmet
• Opphold i dobbeltrom på gode turistklassehoteller
• Måltider som oppgitt etter dagsprogrammene
• Inngangsbilletter til alle besøkssteder slik det fremgår av dagsprogrammet
• Bagasjetransport
• Lokale guider i Bilbao, Burgos og León
• Norske reiseledere

Turpris inkluderer ikke:
• Enkeltrom
• Tips til hotellbetjening, guider og sjåfør (utgjør 40 euro per person)
• Drikke til inkluderte måltider
• Reise- og avbestillingsforsikring

Forbehold om pris ved eventuelle endringer i valutakurs samt skatter og avgifter.