Annonse for ECF Holding

Eiendomsgigant Espen Fasting har bygget seg opp fra nyutdannet sivilingeniør til eier av selskapet ECF holding, som i dag omsetter for mellom 100 og 150 millioner i året. I mer enn 20 år har han bygget kvalitetsboliger med ekstraordinær beliggenhet, hvor over 400 boliger har blitt hjem for fornøyde kjøpere. 

Med en sivilingeniørutdannelse fra NTH og en master i Management fra BI i bunn, startet Espen Fasting karrieren sin som rådgivende eiendomsingeniør allerede i 1993. Siden har han jobbet seg videre oppover i byggebransjen, først som prosjektledende entreprenør og deretter som byggherre. I 2006 så selskapet hans ECF Holding dagens lys. 

ECF Holding ble opprinnelig etablert som Fastings personlige holdingselskap, men etter å ha utforsket mulighetene for å drive med eiendomsutvikling i Oslo og omegn på egenhånd, tok selskapet en annen vending.

– Jeg etablerte ECF Holding som et holdingselskap for å drive eiendomsutvikling i egen regi. I dag er ECF Holding et morselskap som eier 33 eiendomsselskaper, hvorav flesteparten er gjennomførte prosjekter, forteller Espen Fasting. 

En tøff bransje

I løpet av byggherrens mange år i bransjen har eiendomsporteføljen hans vokst seg stor. Hans første to prosjekter stod ferdig for over 20 år siden, på Notodden og Nesodden, og siden har prosjektene blitt både flere og større. 

– Jeg er ikke typen som skryter mye av det jeg har oppnådd. Men jeg er stolt av å ha utviklet over 400 unike boliger, hvor jeg stadig mottar gode tilbakemeldinger av familier og mennesker som har kjøpt bolig av meg, sier Fasting. 

I dag har Espen Fasting rundt 10-12 eiendomsprosjekter under utvikling, men han er alltid på jakt etter flere interessante eiendommer. Med en gang noe interessant dukker opp, samles fagfolk rundt tegnebordet for å se på potensiale og starte skisseringen.  

– Vi bruker mye tid på å se om det er mulig å stedstilpasse boliger som harmonisk gjenspeiler bebyggelsen i nærområdet. Vi bruker også advokat i denne prosessen som ser på det juridiske aspektet; dvs. lovverket, servitutter osv. I de anledningene hvor alt stemmer, og vi mener vi kan verdiutvikle eiendommen ytterligere, så prøver vi å få til et kjøp som både vi og selger er fornøyd med. 

Eiendomsbransjen er tøff, og for å være et av selskapene som overlever er man avhengig av at prosjektene som settes i gang ender opp vellykkede. Det innebærer at både selger av eiendommen er tilfredsstilt, utbyggingen skjer uten store problemer og de nye eierne er fornøyde. For å oppsummere - prosjektet skal være verdiskapende for alle parter.

Dette er noe av det Espen Fasting er stoltest av i sin karriere:

– Det er en god følelse å vite at alle boliger jeg har gitt fra meg har vært av god kvalitet, og at alle boligene har steget i verdi siden kunden kjøpte dem, forteller Fasting. 

Espen Fasting: – Sett av tid før du kjøper bolig

Etter mange år i bransjen har den nåværende eiendomsgiganten Espen Fasting opparbeidet seg verdifull erfaring og kunnskap om det norske boligmarkedet, både på selger- og kjøpersiden. Til de som er på husjakt for tiden har Fasting flere anbefalinger å komme med: 

– På generell basis er det viktig at man setter av litt tid før man kjøper ny bolig. Det er en prosess som både vil påvirke livskvalitet og økonomiske forhold i tiden som kommer. Det er viktig å ha god dialog med banken, orientere seg om boliger i området man søker seg til, samt undersøke prisnivå og kvalitetsforskjeller. 

Når det kommer til kjøp av nyoppusset- eller prosjektert bolig, mener eiendomsveteranen at det er viktig å gjøre research. 

– Jeg ville gjort en bakgrunnssjekk av utbyggeren. Hva har utviklerselskapet bygget før, hvilken entreprenør bruker selskapet og hvor solide er de. Dersom man finner ut hva utvikleren har bygget før, kan man kanskje ta en prat med tidligere kjøpere å høre hvor fornøyde de er? 

Advarer mot økonomiske feller

– Er man interessert i en nyrenovert bolig, er det viktig å se på hva som er blitt gjort og evt. hva som ikke er blitt oppgradert. Det er også viktig å vite hvilken entreprenør som har gjort oppgraderingen, og om de har gode referanser på tilsvarende prosjekter. Det er mange økonomiske feller som kan lure bak gulv og vegger, fortsetter Espen Fasting.

Selv om man skal være forsiktig og nøye i en slik prosess, er det viktig å glede seg over den også. Gjør du din del av jobben, vil du få en god opplevelse hele veien.

– Til syvende og sist så skal det være gøy å kjøpe ny bolig, og man skal sitte igjen med en god følelse etter man har kjøpt boligen, mener Fasting.

 

 


Følg oss på Facebook